Foto: Peter Prik Larsen

3 tips til din menu fra Årets Ret med Gris 2017


14 restauranter kæmpede i efteråret 2017 om titlen som i Årets Ret med Gris. Vi har kastet et blik på årets serveringer og har samlet tre tendenser fra konkurrencen, der kan hjælpe dig med at servere vinderretter med gris for dine gæster.


1. Brug alternative udskæringer

Et gennemgående tema hos de deltagende kokke var at arbejde efter nose2tail-princippet – altså at bruge hele grisen. Alt fra tryne til hale blev brugt – bogstaveligt talt. Vinderretten fra Fru Larsen indeholdt grisehale, mens Restaurant Babette serverede en fortolkning af boller i karry med testikler af gris. På menuen kunne også findes bl.a. tryne, tæer, kæbe og tunge.
Grisen rummer mange, anderledes udskæringer og har meget at byde på, når det handler om at skabe en god spiseoplevelse for dine gæster. Ved at anvende alt på grisen undgår du at lade dele af råvaren gå til spilde og kan på én gang sikre en smagfuld, økonomisk og bæredygtig menu.

2. Dyrk det lokale – og fortæl det!

Danske forbrugeres interesse for lokale råvarer er steget over det sidste årti. Undersøgelser viser, at forbrugerne har en positiv indstilling og høj betalingsvillighed, når råvarerne kommer fra lokale producenter. Det betyder, at et udvalg af lokale råvarer giver en tydelig merværdi til din menu. Det gælder både ved kødet, men særligt i tilbehøret. Og netop de lokale råvarer gik ikke ubemærket forbi Årets Ret med Gris. F.eks. serverede Søllerød Kro grissini fra Thy, retten fra Nyborg Destilleri var ledsaget af saft og øl fra Ørbæk Bryggeri, mens tilbehøret til grisen serveret af Restaurant Tabu bestod af asparges fra Svipperhøj, Limfjordsøsters, ramsløg fra de nordjyske skove og mejeriprodukter fra Sønderhaven.

3. Gris fra Guldrummet

Halvdelen af deltagerne ved Årets Ret med Gris 2017 havde det tilfælles, at grisen i deres retter kom fra Guldrummet i Kolding. Det gjaldt også vinderretten fra Fru Larsen, der serverede haler fra Guldrummets grise – en opskrift, du kan finde og lade dig inspirere af lige her.
Guldrummet er en særlig slagterafdeling i Danish Crown, der er udviklet i samarbejde med nogle af landets bedste kokke, og forsyner i dag de bedste restauranter i Danmark med slagtervarer af højeste kvalitet samt specialvarer og højkvalitetsudskæringer, f.eks. brisler, kæber og krogmodnet kød. Og bl.a. krogmodnet nakkefilet eller flæskesteg er en fantastisk mulighed for at give de klassiske retter et smagsløft og overraske dine gæster med en endnu mere smagsintens spiseoplevelse.