Endnu mindre madspild

Mere end 20% af dine kollegaer på hoteller og restauranter oplever madspild som en udfordring – især på grund af, at der bliver lavet for meget mad til buffeten, afryddet for meget fra buffeten eller rester fra gæsternes tallerkener. Og langt de fleste af dine gæster går op i at mindske madspild – men tænker måske ikke i lige så høj grad over det, når de spiser ude som hjemme i deres eget køkken. Derfor kan det betale sig at hjælpe både dig selv, dine kollegaer og dine gæster godt på vej.

PRIMÆRE ÅRSAGER TIL, AT DANSKERNE GERNE VIL MINDSKE MADSPILD

 

For at spare penge

For at hjælpe miljøet

Fordi det passer med deres værdier

 

Danish Centre for Food and Agriculture, Aarhus Universitet, 2018

85% af danskerne går op i at mindske madspild

Epinion 2019

TIPS OG TRICKS TIL AT MINDSKE MADSPILD

RESTER

En evig klassiker. Vi ved det godt: Rester er en nem måde at få afsat det, der er til overs fra dagen før. Men det kan også være så umådeligt kedeligt. Det synes dine gæster i hvert fald. For de forventer noget nyt. Men rester kan gentænkes og overraske. Prøv for eksempel en variation af biksemad med grønne bønner og en rest af mørbrad eller en kødfuld salat med resterne af hamburgerryggen fra morgenbuffeten. Du kan også gå på jagt efter inspiration i den samling af opskrifter, du har liggende – eller i vores opskriftsdatabase lige her

PORTIONSANRETNING

Størstedelen af madspild kommer fra buffeter. Enten fordi der er for meget mad til overs på buffeten, eller fordi dine gæster har taget mere mad på tallerkenen end de kan spise. En måde at undgå det på er at tallerkenservere og portionsanrette for dine gæster. Det gør de f.eks. hos Social Cantina hos Borgercenter Børn og Unge i Brønshøj, der blev kåret som Årets Kantine 2018. De serverer én ret til frokost, portionsanrettet og med en varieret menu.

Lad dig inspirere af Social Cantina portionsanretninger på deres instagramprofil her

NUDGING

Nudging handler i bund og grund om at få folk til at ændre deres adfærd – uden at de nødvendigvis selv lægger mærke til det. Nudging i en madspildssammenhæng handler altså om at få dine gæster til at ændre deres vaner, uden de nødvendigvis selv lægger mærke til det. Det kan man gøre på mange måder. Compass Group er en de kæder, der har fokus på at mindske madspild – blandt andet ved at have startet initiativet Stop Food Waste Day, der falder 24. marts hvert år. Og blandt kædens seneste initiativer er, at deres kantiner og restauranter nu er udstyret med vægte, så deres gæster kan se, hvor meget mad, de smider ud. Du kan nudge dine gæster på mange måder og på den måde påvirke deres adfærd.

Det kan du også læse mere om hos Landbrug & Fødevarer lige her.

DE RIGTIGE PRODUKTER

Madspild opstår ikke kun, når maden først står på buffeten. Det kan opstå allerede i køkkenet. Fordi de produkter, der bliver købt ind er pakket i emballage, der gør det sværere kun at håndtere den mængde, man rent faktisk skal bruge. Det vil vi i Tulip Foodservice gerne imødekomme. Derfor er eksempelvis vores BBQ-marinerede grillkøller løsfrosne og pakket i pose – så du kun skal tage det antal op, der skal på grillen. Og vores skiveskårne pålæg er pakket i pakninger på 500 gram. Det gør det nemmere at kalkulere forbruget. Samtidig betyder det, at du kan servere et bredt udvalg af pålæg på morgenmadsbuffeten– lige fra en klassisk hamburgerryg til en krydret, italiensk inspireret Salami Ventricina uden at lade store lagermængder gå til spilde.

BRING HOME DINNER

En måde at få bugt med resterne fra buffeten på er, at lave portionspakkede retter, som dine gæster kan købe med hjem. Altså en måde at hjælpe dem i deres eget køkken. Det er en hjælpende hånd, der tapper direkte ind i danskernes stigende ønske om og brug af convenience-løsninger, det vil sige løsninger, der gør deres hverdag en smule lettere – som vi også har skrevet mere om her. 

Hos kantinen i Bestseller i Aarhus, der er drevet af Fazer, kan virksomhedens medarbejdere hver dag bestille både hele retter og tilbehør, de kan tage med hjem til familien. Det er alt fra brændende kærlighed lavet med faglig stolthed og kærligt sind til dagens fyldige salat eller grillede pølser med kartoffelsalat. Bliv klogere på de muligheder, kantinen hos Bestseller giver deres gæster for at tage den gode smag med hjem på deres hjemmeside her.

Foodservicesektoren smider hvert år ca. 60.000 tons mad ud

Miljøstyrelsen, 2015

Opskrift

”biksemad” – den med de sidste rester af mørbrad

Se opskriften her